De bekende 15 minuten voor jouw sollicitatie

De bekende 15 minuten voor jouw sollicitatie

Iedereen herkent het wel, de bekende 15 minuten voor de start van jouw sollicitatiegesprek kunnen best zenuwslopend zijn. Maar als je het verstandig aanpakt, kunnen deze minuten jou in de juiste mood brengen. Ze kunnen ervoor zorgen dat de ander van je onthoudt wat je wil dat hij of zij van je onthoudt. Dus hierbij onze tips voor jouw ideale 15 minuten voorbereiding!

Tip 1. Wees te vroeg, maar ga niet naar binnen
Er zijn weinig dingen die je meer stress kunnen bezorgen, dan te laten dreigen te komen op een sollicitatiegesprek. Je komt dan helemaal gestresst aan.
Zorg er dus voor dat je ruim op tijd vertrekt en te vroeg aankomt. Wacht even in de buurt. Je te vroeg aanmelden kan onnodige druk geven voor de HR-manager en kan je sollicitatiegesprek op een foute manier doen starten. Het kan de indruk wekken dat de recruiter alles voor jou moet laten vallen. Meer dan 10 minuten op voorhand moet je niet binnen komen wandelen.

Tip 2. Stop met oefenen, genoeg is genoeg
De 15 minuten voor jouw sollicitatie moet je echt niet nog eens alle mogelijke vragen en antwoorden gaan doornemen. Te veel voorbereiden heeft echt geen zin. Genoeg is genoeg! Het kan er namelijk voor zorgen dat wat je zegt niet authentiek overkomt maar veel te geformuleerd. Denk eraan dat een sollicitatie een gesprek is, geen examen waar je de juiste antwoorden moet opsommen.

Tip 3. Let op je ademhaling
Adem goed diep in voordat je naar binnen gaat. Dit zal je helpen om kalm te blijven. Je concentreren op je ademhaling is een van de meest gemakkelijke en efficiënte manieren om je zenuwen te kalmeren. Als je kalm bent voor en tijdens je sollicitatie kun je beter luisteren en nadenken om zo een concreet antwoord te formuleren.

Tip 4. Let op je zithouding
Zowel voor als tijdens jouw gesprek moet je goed opletten hoe je zit. Zorg dat je een zelfverzekerde houding aanneemt, en niet ineengedoken ergens in een hoekje zit te wachten tot ze je komen halen of nog erger dat je gaat hangen op de stoel.

Tip 5. Verban je telefoon voor en na
Natuurlijk heb je tijdens het gesprek je telefoon uit staan (niet op trillen), maar ook van te voren moet je niet liggen te tokkelen op je telefoon. Het haalt je dit uit je concentratie en leidt het je af. Verder geeft het gewoon een ongeïnteresseerde indruk.

Tip 6. Wat wil je dat ze van je onthouden?
Zijn het je communicatieve vaardigheden? Je management skills? Je expertise? Je moet bepalen wat je wil dat ze van je onthouden na het gesprek. Het is goed om dit nog even op te frissen net voor de start van het sollicitatiegesprek.

Tip 7. Kijk even in de spiegel
Check van te voren of je er nog altijd piekfijn uitziet. Je kan perfect uitgedost je huis verlaten hebben, maar als een slons aankomen op je sollicitatie. Het is ook het moment om je handen te wassen en goed af te drogen. Check je haar, of je kleding goed zit, maar zeker ook je adem.

Tip 8. Smile!
Tot slot: denk net voor je binnengaat aan iets leuks dat je doet glimlachen. Dit brengt je in de juiste mood. Als je tegen jezelf zegt dat je de beste sollicitant bent die ze ooit gezien hebben, straal je zelfvertrouwen uit.

Bron: Businessinsider.com